Professor Flora roept de hulp in van de JoMussers in om het Levend Lab te redden. Door verschillende biologische uitdagingen en experimenten te voltooien, moeten ze samen de balans in het lab herstellen.
Talking about science
We vertrekken bij al onze activiteiten vanuit een onderzoeksvraag, probleemstelling of behoefte en formuleren nadien samen een hypothese op basis van metingen en bevindingen. Met veel ruimte voor evaluatie en zelfreflectie, aandacht voor het leerproces en de invloed ervan op het eindresultaat. Ben je nog mee? Klinkt complex, hé? Maar die complexiteit wordt op kamp natuurlijk omgezet in pure helderheid! Onze animatoren spreken namelijk de taal van jullie jonge denkers en zetten de uitleg om naar inspirerende en boeiende verhalen.
Eigen onderzoek
Nieuwsgierigheid is de plezantste (en goedkoopste) brandstof die er is. Op kamp worden vragen niet alleen gesteld, ze worden ook omgezet in de praktijk. Individueel of in groep(jes). We kijken rond, proberen zelf uit, vergelijken, checken, overleggen, horen, kijken, proeven, ruiken, corrigeren, experimenteren en leren.
Proefjes, proefjes en nog eens proefjes
Een labo is pas een echt labo als er erlenmeyers, proefbuisjes, vloeistoffen en andere wetenschappelijke attributen en stoffen verschijnen. Van kleurveranderende chemische reacties en het bestuderen van micro-organismen tot het verkennen van natuurkundige fenomenen zoals geluidsgolven en beweging, elk moment in ons lab is een avontuur op zich. Of je kind nu gepassioneerd is door chemie, biologie, natuurkunde, milieuwetenschappen of technologie, er is hier voor elke wetenschapper iets te ontdekken en te verkennen.
Demonstraties en presentatietechnieken
We voeren proefjes uit, leren waarom bepaalde reacties zich voordoen, maar wat nog straffer is: we leren ook hoe we dit op een heldere manier kunnen uitleggen aan anderen. Skills die niet alleen handig zijn op ons toonmoment, maar die ook later van pas zullen komen tijdens de avonturen die ons nog te wachten staan.
Sport & spel
Naast de STE(A)M-activiteiten is er natuurlijk ook ruimte voor sport en spel. Ideaal om onze knappe koppen eens volledig leeg te maken.
Kampthema's
Spetter, Glibber, Boem!
Professor Plons, een vrolijke maar wat verstrooide wetenschapper, staat voor een mysterieus probleem in zijn laboratorium. Zijn nieuwste uitvinding, de Chaosmachine, maakt vreemde geluiden: spetters, glibbers en luide knallen! Maar niemand weet waarom.
De professor roept de hulp van de JoMussers in om dit raadsel op te lossen. Door samen spannende experimenten te doen met spetterende vloeistoffen, glibberige stoffen, felle kleuren en knallende reacties, komen ze stap voor stap dichter bij de oplossing.
Superkrachten Science
In een klein dorp leeft een geheimzinnige figuur, Magico Mysticus, die beweert verschillende superkrachten te bezitten. Hij kan onzichtbaar worden, dingen van kleur laten veranderen en voorwerpen naar zich toe trekken.
Tijdens het kamp ‘Superkrachten Science’ gaan we op avontuur om deze superkrachten te ontdekken. We voeren spannende experimenten uit, leren kleuren veranderen met chemische reacties, maken objecten tijdelijk onzichtbaar via optische illusies en ontdekken de kracht van magnetisme. Zijn de superkrachten magische, of is de waarheid in wetenschap te vinden?
Levend lab
In een verborgen hoek van de wereld ligt het Levend Lab, een magische plek waar wetenschap en natuur samenkomen. Het lab wordt beheerd door Professor Flora, een briljante bioloog die samenwerkt met de natuur om wonderlijke experimenten uit te voeren. Maar op een dag raakt het lab uit balans: planten groeien te snel, bronnen drogen op en de dieren zijn ontsnapt.
Professor Flora roept de hulp in van de JoMussers in om het Levend Lab te redden. Door verschillende biologische uitdagingen en experimenten te voltooien, moeten ze samen de balans in het lab herstellen.
Kraak de code
Stroop je mouwen al maar op, want wij gaan zelf een escape room bouwen! En dat niet alleen. We gaan anderen uitdagen met onze zelfgemaakte raadsels. En daarna? Daarna gaan we een kettingreactie fabriceren zoals alleen een echte ingenieur dat kan. Het wetenschapskamp wordt bangelijk!
Survival
I’m a survivor, I’m not gon’ give up! Zou jij het in je eentje redden op een onbewoond eiland? Na ons wetenschapskamp SO-WIE-SO wel! Vuur maken, elektriciteit maken, water zuiveren, de weg vinden (overdag en ‘s nachts), signalen uitsturen. Wij gaan ermee aan de slag en maken er een bangelijke week van vol eigen onderzoek en experimenten!
Kampdetails
Elke dag is er opvang voorzien vanaf 8 uur. De kampactiviteiten starten om 9u30 en eindigen om 16u. Wie daarna nog niet naar huis wil, kan terecht in de opvang tot 17u30.
Elke week komt de fruitboer langs, zodat we twee keer per dag kunnen genieten van lekker vers seizoensfruit of knapperige groentjes. Wie liever een koekje van thuis eet, mag dat natuurlijk ook.
Er is voor elk kind een labojas, beschermende handschoenen en een veiligheidsbril voorzien.
Op het einde van het kamp is er een toonmoment waar de kids een aantal proefjes uitvoeren en uitleggen. Spannend! Meer info hierover volgt tijdens de kampweek.
Onze wetenschapskampen zijn ontwikkeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Valt je kind net buiten deze leeftijdsgroep, maar wil het toch graag mee op kamp? Contacteer ons dan gerust via info@jomus.be.
Nieuwe locatie Jette: de kampen in Jette gaan door in het Sint-Pieterscollege, in combinatie met de ruimtes van Zaal Excelsior aan de overkant van het Garcet-park. Dit in functie van de activiteiten en het aantal deelnemers. Superleuk dat we kunnen spelen met deze extra ruimte en mogelijkheden. Belangrijk: de kinderen worden altijd afgezet en opgehaald in het Sint-Pieterscollege.